Skip to main content

Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία για να κάνω ένα υπερηχογράφημα?

Δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις κάποια ειδική προετοιμασία πριν να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα (υπέρηχος). Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει για να έχουμε καλύτερη απεικόνιση να τροποποιήσουμε λίγο τη δίαιτά μας (πχ να αποφύγουμε κάποιες τροφές την προηγούμενη ημέρα, να μη φάμε λίγες ώρες πριν την εξέταση). Σε κάθε περίπτωση υπερηχογραφήματος υπάρχουν οδηγίες, είτε στην παρούσα ιστοσελίδα (επιλέγοντας συγκεκριμένο είδος υπερηχογραφήματος) είτε με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε τι διαφέρει η υπερηχογραφία από τις λοιπές απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους?

Κάθε απεικονιστική μέθοδος έχει βασικές αρχές λειτουργίες. Η υπερηχογραφία διαφέρει από την Κλασσική Ακτινολογία (πχ ακτινογραφίες, πυελογραφία) και την Αξονική Τομογραφία, στο ότι δεν επιβαρύνει τον εξεταζόμενο με ακτινοβολία (radiation-free), κάτι που αποτελεί και βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου, ειδικά σε βρέφη και παιδιά, που είναι σε φάση ανάπτυξης ο οργανισμός τους. Η υπερηχογραφία είναι μία δυναμική μέθοδος, όπου με την εφαρμογή κυμάτων υψηλής συχνότητας, ο εξειδικευμένος ιατρός εξετάζει σε πραγματικό χρόνο (real time) το ανθρώπινο σώμα.

Πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται ένας επανέλεγχος με υπερήχους?

Καταρχήν, η σύσταση για να πραγματοποιηθεί ένα υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται από το θεράποντα ιατρό. Ανάλογα με το κλινικό ερώτημα και τα απεικονιστικά- εργαστηριακά ευρήματα, το μεσοδιάστημα του επανελέγχου κρίνεται από το θεράποντα ιατρό που έχει τη συνολική διαχείριση του ασθενούς.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται ένα υπερηχογράφημα?

Η υπερηχογραφία είναι μία απεικονιστική μέθοδος εφαρμογής κυμάτων υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος και την εξαγωγή διαγνωστικών συμπερασμάτων. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, επιλέγεται το υπερηχογράφημα ως διαγνωστική εξέταση καθώς είναι ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση, αλλά κυρίως γιατί δεν τον επιβαρύνει με ακτινοβολία. Αποτελεί μία εξαίρετη μέθοδο, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί ορθά, μπορεί να εξάγει χρήσιμα διαγνωστικά συμπεράσματα, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς. Η τελική επιλογή και η ιεράρχηση των διαγνωστικών εξετάσεων εξαρτάται από τον θεράποντα ιατρό.

Από τι εξαρτάται η ποιότητα του υπερηχογραφήματος?

Η ποιότητα ενός υπερηχογραφήματος, όπως κάθε διαγνωστικής εξέτασης εξαρτάται από τις δεξιότητες του ιατρού που θα εκτελέσει την εξέταση και θα κάνει τη διάγνωση, καθώς και από την χρήση σύγχρονου, τελευταίας τεχνολογίας συστήματος υπερήχων. Ένα υπερηχογράφημα έχει μεγαλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες όταν εφαρμόζεται σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς, όπου ο εξειδικευμένος ιατρός ακτινοδιαγνωστής εκτελεί διεξοδικά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, με βάση το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματά του, και κυρίως τα κλινικά ερωτήματα του θεράποντος ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο, το υπερηχογράφημα δεν είναι μία τυπική εξέταση, αλλά ένα άριστο διαγνωστικό εργαλείο.

Μπορεί να γίνει σύγκριση των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος με άλλες απεικονιστικές μεθόδους?

Καθώς οι απεικονιστικές διαγνωστικές μέθοδοι χρησιμοποιούν διαφορετικές αρχές λειτουργίας πχ η υπερηχογραφία χρησιμοποιεί την εφαρμογή κυμάτων υψηλής συχνότητας, η ακτινολογία και η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί την εφαρμογή ιοντίζουσας ακτινοβολίας, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί την εφαρμογή μαγνητικών πεδίων, ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει ακριβής σύγκριση μεταξύ τους. Αρκετές φορές δεν μπορεί να γίνει ακριβής σύγκριση μεταξύ δύο εξετάσεων της ίδιας απεικονιστικής μεθόδου εάν πχ έχουν γίνει σε διαφορετικό μηχάνημα, με διαφορετικό πρωτόκολλο (τρόπο) εξέτασης. 

Εφόσον γίνει λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού και ακολουθήσει διεξοδική μελέτη των ευρημάτων των απεικονιστικών μεθόδων, μπορεί τα ευρήματα να μην είναι απόλυτα συγκρίσιμα, εντούτοις η μελέτη και αξιολόγησή τους (δεύτερη ανάγνωση, συμβουλευτική απεικόνισης) μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Τι είναι η ελαστογραφία?

Η ελαστογραφία είναι μία νέα τεχνική που εφαρμόζεται στην υπερηχογραφία για να εκτιμήσει τη σκληρότητα των ιστών. Επειδή είναι μία νέα τεχνική, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις εταιρείες κατασκευής συστημάτων υπερήχων, όπου η κάθε εταιρεία αναπτύσσει και προτείνει ένα λογισμικό ελαστογραφίας που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, άρα διαφορετικές δυνατότητες που διαφοροποιούνται ανάλογα με το όργανο στόχο ή την παθολογία. 

Η πρόσφατη βιβλιογραφία δεν έχει καταληκτικά συμπεράσματα, εντούτοις υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ελαστογραφία μπορεί να δώσει επιπρόσθετες πληροφορίες για την αξιολόγηση της πιθανής κακοήθειας μιας αλλοίωσης με βάση τα την ελαστικότητά (το πόσο σκληρή είναι) της. Η τεχνική της strain elastography εκτιμά με ποιοτικό τρόπο την ελαστικότητα συμπαγών επιφανειακών αλλοιώσεων.