Skip to main content

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων (υπέρηχο μήτρας ωοθηκών) σε κορίτσια με πρώιμη ήβη ή διαταραχές ενήβωσης

Η ενήβωση αποτελεί τη φυσιολογική μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές ενδοκρινικές, μορφολογικές και ψυχολογικές.

Μια παθολογική ήβη (καθυστερημένη ήβη, πρόωρη ήβη ή απλώς ήβη με μη φυσιολογικό ρυθμό) μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στην οικογένειά του.

Πρώιμη ήβη χαρακτηρίζεται η έναρξη της ενήβωσης πριν από την ηλικία των 8 ετών για τα κορίτσια και των 9,5 ετών για τα αγόρια, αντίστοιχα.

Η κλινική εικόνα της πρώιμης εμφάνισης αλλά και της γρήγορης εξέλιξης των κλινικών σημείων της ήβης παρατηρείται από τον/την παιδίατρο με τη φυσική εξέταση και αξιολογείται περαιτέρω από τον/την παιδοενδοκρινολόγο.

Σε ό,τι αφορά τα κορίτσια, που παρατηρείται πιο συχνά πρόωρη ήβη, είναι απαραίτητη και χρήσιμη η υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων (υπέρηχος μήτρας-ωοθηκών). Η μορφολογία (σχήμα) και οι διαστάσεις της μήτρας υφίστανται πολλές μεταβολές από τη γέννηση έως και την ολοκλήρωση της εφηβείας υπό την επίδραση των οιστρογόνων, και ο απεικονιστικός έλεγχός τους γίνεται υπερηχογραφικά. Η προεφηβική ή παιδικού τύπου μήτρα έχει κυλινδρικό σχήμα, και η προσθιοπίσθια διάμετρος του θόλου είναι περίπου ίση με την προσθιοπίσθια διάμετρο του τραχήλου. Στη φάση αυτή δεν διακρίνεται το ενδομήτριο. Η εφηβική μήτρα αποκτά προοδευτικά το αχλαδόσχημο σχήμα της, ενώ το μήκος της μεταβάλλεται. Στη φάση αυτή, συνήθως απεικονίζεται με το υπερηχογράφημα και η ενδομητρική στιβάδα.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο για την απεικονιστική παρακολούθηση παιδιών με πρώιμη ήβη, που αφενός δεν επιβαρύνει τα παιδιά και τους εφήβους με ακτινοβολία και αφετέρου συμπληρώνει και δίνει σημαντικές πληροφορίες στον θεράποντα παιδίατρο και παιδοενδοκρινολόγο.